Importerzy sprzętu AGD w Polsce całkowicie ignorują fakt, że młynek jest przy parzeniu kawy urządzeniem równie ważnym jak ekspres – stąd kupienie profesjonalnego młynka żarnowego w sklepie graniczy z cudem.
Dlaczego niezbędny jest młynek żarnowy? Ponieważ jest wolny od podstawowych wad młynka z wirującymi ostrzami – nie rozgrzewa kawy (więc nie pozbawia jej aromatu) i pozwala na precyzyjną regulację stopnia zmielenia.
Na rynku dominują młynki z żarnami płaskimi (ang. flat burrs)- ich konstrukcja opiera się na dwóch wirujących tarczach z wyciętymi ostrymi wyżłobieniami, które ścierają kawę na proszek.
W młynkach takich regulowana jest odległość między tarczami, dzięki czemu można precyzyjnie ustawić grubość mielenia kawy.
Opcjonalnym rozwiązaniem są żarna stożkowe (ang. conical burrs).
Mają większą trwałość (średnio starczają na zmielenie 500 kg kawy w porównaniu z 250 kg zmielonymi przez jeden komplet żaren płaskich), co w warunkach domowych praktycznie nie ma znaczenia, jednak w kawiarni o bardzo dużych obrotach jest już zauważalne.
Niektórzy specjaliści uważają również, iż żarna stożkowe mielą kawę precyzyjniej, często też maszyny takie mają niższą prędkość obrotową (700-800 obrotów na minutę w porównaniu z 1300-1400 w przypadku żaren płaskich), co dodatkowo chroni kawę przed przegrzaniem.
Jednak rozwiązanie to jest stosowane bardzo rzadko – spotkać je można w najmocniejszych młynkach komercyjnych i jeszcze rzadziej w modelach domowych.
20lipiec
2018
2018
Category: Encyklopedia Baristy