

Wykonane są z różnych materiałów, ze szkła, z metalu oraz ceramiki. Pod żadnym pozorem nie stosujemy pojemników plastikowych! Najlepszą do przechowywania jest ceramika. Jest to materiał naturalny, obojętny, to znaczy nie pochłania zapachów ani nie wytwarza swoich. Dodatkowo pojemniki takie chronią od światła.
Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę aby były one dobrze wykonane, posiadały uszczelki silikonowe oraz żeby szczelnie się domykały. Występują również pojemniki próżniowe z pompką. Taki pojemnik jest wskazany jeśli chcemy przechować kawę przez dłuższy okres czasu, a to dlatego, że za każdym razem wypompowując powietrze z pojemnika wypompowujemy również aromat kawy.
Objętość pojemnika nie powinna być większa niż objętość kawy jaką chcemy przechować.
Najlepszą do przechowywania jest kawa ziarnista. W postaci ziarnistej jej aromat jest ukryty wewnątrz ziarna. W takiej postaci powierzchnia narażona na wietrzenie kawy jest wielokrotnie mniejsza niż kawy zmielonej.
Kawa mielona

W przypadku gdy używany kawy mielonej fabrycznie i w opakowaniu pozostanie jeszcze kawa, szczelnie je zamykamy i umieszczamy w chłodnym miejscu. Najlepiej jest nie przesypywać takiej kawy z jej oryginalnego opakowania do innego, tylko umieścić ją razem z opakowaniem w szczelnym pojemniku. Każde przesypanie powoduje dostęp powietrza do całości zmielonej kawy.
PODSUMOWANIE
– Najlepiej do przechowywania nadaje się kawa ziarnista.
– Starajmy przechowywać kawę najkrócej jak się da.
– Mielmy tylko taką ilość kawy, jaką w danym momencie potrzebujemy.
– Otwarte opakowanie kawy wypada szczelnie zamknąć i schować (najlepiej do lodówki).
– Nie należy przechowywać kawy zmielonej w młynku.
– Podczas mielenia należy uważać, aby nie nastąpiło przegrzanie ziaren w żarnach młynka.
20lipiec
2018
2018
Category: Encyklopedia Baristy